Infecția cu virusul HPV
Vaccinarea împotriva HPV și riscul de cancer de col uterin invaziv
Pentru prima dată, s-a demonstrat că vaccinarea împotriva HPV reduce riscul de cancer de col uterin invaziv.
data

Vaccinul HPV tetravalent este eficient în prevenirea infecției cu HPV, a condiloamelor genitale și a leziunilor cervicale de grad înalt.
Dar ce efect are asupra cancerului invaziv de col uterin?
  • Pentru a afla, un grup de cercetători de la Institutul Karolinska din Stockholm a realizat un studiu ce a evaluat incidența cancerului invaziv de col uterin în funcție de starea de vaccinare (vaccinată sau nu) a femeilor suedeze.
  • Pe baza Registrului de stare civilă din Suedia, au fost găsite 1.672.983 de femei care aveau între 10-30 de ani între 2006 și 2017 și care îndeplineau criteriile de studiu.
  • Cercetătorii au determinat starea de vaccinare a acestor femei prin utilizarea de diferite surse: registrul național de vaccinare, registrul național de prescripție și registrul suedez al vaccinării împotriva HPV.
  • Noile cazuri de cancer cervical invaziv și data diagnosticului au fost analizate în Registrul național suedez al cancerului.

Incidența cumulativă a cancerului cervical invaziv prin starea de vaccinare HPV1

data
  • Din cele 1.672.983 de femei incluse în studiu, 527.871 de fetițe și femei (vârsta cuprinsă între 10 și 30 de ani) au primit cel puțin o doză de vaccin HPV. 83,2% dintre fetele vaccinate au primit prima doză înainte de împlinirea vârstei de 17 ani.
  • 19 cazuri de cancer cervical invaziv au fost diagnosticate în grupul de vaccin tetravalent comparativ cu 538 în grupul nevaccinat, astfel incidența cumulată este de 94 / 100.000 la femeile nevaccinate înainte de împlinirea vârstei de 31 de ani și 47/100. 000 de femei vaccinate în aceeași grupă de vârstă.
  • La o analiză suplimentară, au fost luați în considerare mai mulți factori* și, după ajustare, riscul de a dezvolta cancer cervical invaziv a fost mai mic cu 53% atunci când vaccinarea împotriva HPV a fost efectuată între vârstele 17 și 30 de ani și mai mic cu 88% dacă vaccinarea împotriva HPV a fost începută înainte de vârsta de 17 ani.

Acest studiu suedez, arată pentru prima dată că vaccinarea HPV cu vaccinul tetravalent este direct asociată cu un risc semnificativ redus de apariție a cancerului cervical invaziv, mai ales atunci când vaccinul este administrat adolescenților și adulților tineri.

În România este disponibil vaccinul HPV nonavalent.
Mai multe informații pot fi găsite în Rezumatul Caracteristicilor Produsului.