Simptome și evoluție
In fază inițială, simptomele sunt asemănătoare unei răceli1.
După 3 până la 5 zile, apar febra și erupția cutanată cu aspect de vezicule, care provoacă o senzație puternică de mâncărime, majoritatea fiind situate în zona trunchiului dar pot apărea și pe membre1.
Un caz tipic de varicelă
Copil cu varicelă, vârsta 5 ani
Contribuție: Dr. Arthur Ammann
Severitatea simptomelor variază de la pacient la pacient, unii pacienți pot să nu prezinte niciun simptom1.
Varicela este adesea o boală ușoară și majoritatea copiilor sănătoși se recuperează rapid, dar pot apărea complicații, în special la sugari1.
Deși mai puțin frecventă, varicela este de cele mai multe ori mai severă la adolescenți și adulți1.
După varicelă, virusul varicelo-zosterian poate persista o infecție latentă la nivelul ganglionilor nervoși, reactivându-se ani mai târziu în herpes zoster sau zona zoster, care provoacă dureri și se prezintă ca o erupție veziculară la nivelul zonei afectate1,2.
Managementul simptomelor
asociate varicelei
Varicela este în general o boală ușoară care nu necesită tratament specific și îngrijire susținută, dar ocazional pot apărea complicații grave2,3,4,5.
În tabelul de mai jos veți găsi diferite intervenții frecvente pentru simptomele asociate varicelei:
aSindromul Reye este o afecțiune severă care provoacă tumefacție la nivelul ficatului și creierului și care poate fi fatală4.
Anumiți pacienți cu varicelă prezintă risc crescut de a dezvolta o boală mai severă sau complicații mai serioase care necesită asistență medicală suplimentară2,3,4:
Sugari și nou-născuți
Adulți și adolescenți (cu vârsta >12 ani)
Persoane imunocompromise
Femei însărcinate
Este important ca pacienții să consulte un medic dacă apar următoarele simptome:
Febră prelungită (de exemplu, >4 zile)
Febră puternică (de exemplu, >38.9°C)
Semne de infecție cutanată bacteriană (de exemplu, roșeață, căldură, apariția puroiului)
Modificări la nivelul stării de conștiență
Dificultate de deplasare
Torticolis
Vărsături frecvente
Dificultate în respirație
Tuse severă
Durere abdominală severă
Erupție cutanată hemoragică.
Varicela este o boală foarte contagioasă, prin urmare persoanele infectate trebuie să evite contactul cu alte persoane care nu sunt imune la virus, în special persoanele care prezintă risc înalt de boală/complicații grave1.
Referințe:
1.European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).Factsheet about varicella. https://www.ecdc.europa.eu/en/varicella/facts. Accesat în data de 24 iulie 2020.
2. European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Varicella vaccination in the European Union. Stockholm: ECDC; 2015
3. Cohen J, Breuer J. Chickenpox: treatment. BMJ Clin Evid. 2015;2015. pii: 0912.
4. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Chickenpox (varicella): prevention & treatment. https://www.cdc.gov/chickenpox/about/prevention-treatment.html. Accesat în data de 24 iulie 2020.
5. Mustafa MB, Arduino PG, Porter SR. Varicella zoster virus: review of its management. J Oral Pathol Med. 2009;38(9):673-688.
6. Gnann JR Jr. Chapter 65: Antiviral therapy of varicella-zoster virus infections. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK47401/ . Accesat în data de 24 iulie 2020.